Sparen voor een wereldreis

In deze blogpost deel ik jullie mijn tips om te sparen voor een grote reis. Het is bijna zover: 14 januari stap ik op het vliegtuig naar Bangkok. Bangkok wordt het startpunt van een grote reis van meerdere maanden. Ik ga Thailand, Laos, Cambodja, Vietnam en Japan ontdekken met mijn backpack op de rug en een schetsboek in mijn hand. Maar voor ik op het vliegtuig stap wil ik jullie vertellen over een groot onderdeel van de voorbereiding van deze reis en dat is sparen. In de zomer van 2017 heb ik besloten om deze grote reis te maken. Ik heb onderzoek gedaan naar het budget dat ik nodig heb om een halfjaar rond te reizen. Per land ben ik opzoek gegaan naar de te verwachten dagbudget, de vliegtickets erbij gerekend en nog een extra zakcentje. Toen had ik mijn budget. Vanaf dat moment had ik een doel voor ogen: mijn spaardoel behalen.

Hoe heb ik mijn spaardoel behaald? Hier zijn enkele manieren die ik heb toegepast:

1. Het hebben van overzicht

Om te weten of jij je spaardoel kunt behalen is het goed om een overzicht op te stellen van jou inkomsten en lasten. Begin met een overzicht van alle vaste lasten die je per maand hebt zoals je zorgverzekering, telefoonkosten en abonnementen. Beoordeel per onderdeel goed of je hier op kan bezuinigen. Ieder jaar kan je voor de zorgverzekering makkelijk overstappen naar een lagere premie met dezelfde voorwaarden, beoordeel dit dus kritisch. Heb je een telefoonabonnement? Overweeg ook hierop te bezuinigen. Tegenwoordig heb je op zoveel plekken wifi. Zelf heb ik een prepaid en dat kost mij met een beetje internet hooguit 30 euro per jaar. Meer heb ik niet nodig. Dus kijk elke kostenpost na en vraag je af: heb ik dit nodig en zo ja, kan dit goedkoper? Hiermee bespaar je al een hoop geld!

Wanneer je de vaste lasten in kaart hebt kun je kijken naar je inkomsten. Hoeveel verwacht je de komende maanden te verdienen. Kan je met je huidige loon al voldoende sparen? Dat is mooie meegenomen! Mocht dat niet lukken kijk dan goed of je eventueel meer kan werken of een extra baantje neemt. Vroeger heb ik altijd bewust op de feestdagen en zondagen gewerkt want daarmee kreeg je dubbel uitbetaald. Op deze manier kun je op een creatieve manier extra inkomsten genereren.

2. Geld apart zetten

Zodra jij je loon krijgt zet altijd een deel op je spaarrekening. Doe dit consistent met het oog op jou spaardoel. Ik probeerde mijn bankrekening altijd rond de 200 euro te houden. Zodra het meer werd dan dat bedrag zette ik het op mijn spaarrekening. Dit minimum bedrag bepaal je voor jezelf afhankelijk van welke lasten je hebt. Zo kom je minder in de verleiding om veel onnodige aankopen te doen.

3. Schrijf je uitgaven op

Houd je uitgaven op papier bij per categorie en ga elke maand na waar je het meeste aan uit geeft. Kijk of je hier op kan bezuinigen. Zo kwam ik erachter dat ik in 2017 veel te veel had uitgegeven aan kleding. Dit resulteerde in een koopverbod op kleding in het nieuwe jaar en dat is mij goed bevallen! Je wordt namelijk zoveel creatiever met de kleding die je hebt. In 2018 heb ik uiteindelijk maar 100 euro uitgegeven aan nieuwe kleding, trots!

4. Smeer je eigen boterhammen

Kom niet in de verleiding om elke week of elke dag een lekker broodje met koffie bij de kantine te halen, smeer je eigen boterham! Hierop bespaar enorm veel geld. Als je dit moeilijk vind probeer dan met jezelf af te spreken dat je één keer per maand een lekker broodje van de kantine mag halen of alleen tijdens de tentamen weken. Toen ik op het Saxion zat in Deventer liepen we elke dag langs de Starbuck, de verleiding was zeer groot om elke week de overheerlijke Signature Hot Chocolate te halen. Zo kwam ik met mijn klasgenoten op het idee om enkel langs de Starbucks te gaan wanneer we al onze cijfers van de tentamenweek terug hadden. Die chocomel voelde dan echt als een beloning.

5. Bespaar op buitenshuis eten

Wanneer je met vriendinnen afspreekt kom je gauw tot de verleiding om in een gezellig cafeetje te gaan lunchen. Buitenshuis eten is duur, maar een makkelijke kostenpost om geld te besparen. In de zomer kun je gezellig gaan picknicken in een park. Haal je lekkere broodjes, fruit en drinken bij de supermarkt en schaf je eenmalig een picknickkleed aan. Tijdens de koudere dagen kun je samen thuis koken, wat ook enorm gezellig is.

6. Maak een verlanglijstje

Houd een verlanglijstje bij van spullen die je graag zou willen hebben. In plaats van impulsief deze aankoop te doen kun je een weekje of maand wachten en nog eens beoordelen of je het echt nodig hebt. Toch niet meer nodig? Haal het van de lijst.

7. Ga met een doel naar de stad

Maak altijd een lijstje met de spullen die je moet halen wanneer je naar de stad gaat. Zo kun je gericht zoeken en kom je minder in de verleiding om met meer spullen thuis te komen dan gepland was.

Dit waren mijn meest toegepaste methodes die ik gebruikte om te sparen voor deze grote reis. Voor de een is dit vanzelfsprekend maar voor de andere is het heel moeilijk om kosten te besparen. Wat je uitgeeft heeft veel te maken met gewoontes en vaak zodra je meer verdiend ontwikkel je de gewoonte om meer uit te geven. Het is vaak moeilijker wanneer je gewend bent veel te verdienen om dan ineens minder uit te geven. Daarom is het verstandig bewust te zijn van je uitgaven wanneer je meer gaat verdienen. Zo maak je het jezelf makkelijker om te sparen voor die ene droom.

Leave a Reply

Scroll to top