Inspiratie momentje

Inspiratie zit echt overal. Ik heb van die momenten dat ik vol met ideeën zit. Ik kijk rechts naar buiten en zie grote wolken in de verte met mooie lucht en denk: dat moet ik vastleggen. Dan kijk ik links van me en zie ik ineens de maan die intens groot is en waar een klein schattig wolkje voorhangt, dat wil ik ook vastleggen. In gedachte probeer ik beelden te schetsen welke materialen ik kan gebruiken om dit vast te leggen en dan kijk ik nog eens rechts en weer links naar die mooie maan. Op de momenten dat ik inspiratie ontvang zit ik niet altijd aan een tekentafel, maar nu toevallig in de auto met mijn vader. We komen net uit Groningen en rijden in de net nieuwe nacht naar huis. Ik kijk nog eens naar de lucht en focus mij nu op de kleuren. De gradatie van de lucht verloop van warm oranje naar koud blauw, terwijl de lucht aan mijn linkerkant alweer intenst donker blauw is.

Ideeën komen vaak op de momenten dat ik niks bij me heb om het vast te kunnen leggen. Daarom probeer ik altijd een notitieboekje meer te nemen met minimaal 1 pen. Ik heb er een gewoonte van gemaakt om voordat ik het huis verlaat even in mijn tas kijk of mijn pen en notitieboekje erin ligt. Op dit moment typ ik de flow van inspiratie uit op mijn telefoon, ook zo’n ding dat we altijd bij ons hebben.

Het is een boekje waar ik zonder verwachtingen kan teken, bevalt de eerste uitwerking van mijn idee niet dan sla ik de bladzijde om en doe ik een tweede poging.

Op de momenten van inspiratie voel ik mij goed, vol ideeën, vol moed. Waar ik moeite mee hebben is de ideeën op papier zetten. Ik heb van die momenten dat ik bomvol inspiratie zit, maar dat ik dan niet kan kiezen welk idee het beste is. Dan ben ik bang dat het niet uitpakt zoals ik het in mijn hoofd heb zitten. Hierdoor blijven mijn momenten van inspiratie vaak bij ideeën. Dit vind ik jammer daarom houd ik zo van mijn schetsboek. Het is een boekje waar ik zonder verwachtingen kan teken, bevalt de eerste uitwerking van mijn idee niet dan sla ik de bladzijde om en doe ik een tweede poging. Ik push mezelf dan om 1 idee uit te werken en mij dan niet af te laten leiden door de ruis die ertussen zit. Het is een training, het negeren van die ruis wat onzekerheid is. Deze ruis probeer ik te compenseren door veel te oefenen en referentiefoto’s te vinden. Vaak kun je meer dan je denkt, het is een kwestie van die eerste lijn zetten.

Onderhand begint het steeds donkerder te worden terwijl ik dit aan het schrijven ben in de auto en mijn mobiele telefoon kleurt mijn gezicht blauw. Ik leg mijn mobiel weg en al rijdend naar huis denk ik aan de mooie dag in Groningen. Dit momentje van inspiratie geeft mij veel voldoening. Dat een terugreis naar huis zo’n goed gevoel kan geven. Ondanks de onzekerheden die voorbij kwamen tijdens deze rit focus ik mij op de nieuwe inspiratie. In gedachte denk ik al aan de eerst volgende moment dat ik aan mijn tekentafel kan zitten om de ideeën uit te werken.

Dit was mijn eerste schrijfsel! Een versie van dit stuk heb ik enkele weken terug geschreven op mijn mobiele telefoon en ook daadwerkelijk in de auto. Inspiratie kan op elk moment komen, meestal wanneer je het niet verwacht. Zo nu en dan schrijf ik ook hersenspinsels op in mijn mobiele telefoon en op deze blog lijkt het mij leuk om deze spinsels te delen onder het mom van ‘schrijfsels’.

Op wat voor momentjes krijg jij inspiratie?

Leave a Reply

Scroll to top