Foto inspiratie proces 1#

Zoals jullie vast en zeker weten houd ik van tekenen en schilderen, daarnaast begin ik schrijven ook steeds leuker te vinden. In deze blogpost wil ik dit gaan combineren. Ik ga schrijven en creëren omtrent een foto die ik ooit eens heb gemaakt. Een recente foto kan ook. Op vakantie ben ik altijd zo enorm goed in het maken van een heleboel foto’s, maar vervolgens doe ik er zo weinig mee. Een klein percentage beland op Instagram of in een fotolijstje en de rest wordt gearchiveerd. Deze foto’s wil ik in het zonnetje zetten. Uit bepaalde foto’s kan ik inspiratie halen voor een tekening en dat ga ik doen! Achter een foto kan bijvoorbeeld een verhaal zitten die ik met jullie wil delen, maar niet alleen in woorden. Verhalen kun je ook uitdrukken in beelden. Dit betekend dat ik mijn crea-spullen erbij ga pakken. Op basis van de foto en het verhaal wil ik iets op papier gaan maken en jullie hierbij meenemen in het proces. Dit lijkt mijn ontzettend uitdagend want ik wil mezelf ontwikkelen in het maken van conceptuele kunstwerkjes. De inspiratie hoeft niet alleen in het verhaal achter de foto te zitten. Het kan ook de compositie van de foto zijn of bijvoorbeeld de kleurenpalet. Inspiratie kun je overal vandaan halen!

Dit is één van de vele foto’s die een Finse dame genaamd Suvi tijdens onze wandeltocht in de zomer van 2017 voor mij heeft gemaakt. Deze zomer was voor mij heel speciaal, want ik ging voor het eerst twee weken alleen op reis in Oostenrijk. Suvi leerde ik vlak voor de tocht kennen en al snel kwam de vraag of ik het ook zo leuk vond om foto’s te maken tijdens het wandelen. Die dag gingen wij 18 km over een bergkam wandelen en dat uitzicht was zeker foto waardig. Dus daar liepen we dan: beide achter onze wandelgroep aan om dat geweldige uitzicht vast te leggen. Suvi was ongeveer tien jaar ouder dan ik, maar was net als ik alleen op vakantie. Op het moment dat deze foto gemaakt werd had ik al anderhalve week achter de rug. Dit was een week van veel eerste keren, nieuwe mensen ontmoeten, grenzen verleggen en nieuwe dingen leren. Deze dag had ik ontzettend genoten van de wandeling en alles dat ik heb mogen ervaren en daarom wil ik dit moment ook vastleggen in een tekening. Het was een moment van ultieme vreugde en overwinning.

Dan gaan we nu beginnen met de inspiratie proces!

Jullie weten al welke foto ik heb gekozen, maar ik had toch wat moeite met het kiezen van een leuke foto! Suvi had heel wat foto’s gemaakt die dag en uiteindelijk heb ik voor deze gekozen. Hier heeft ze stiekem een foto van mij gemaakt tijdens het wandelen en met dat prachtige uitzicht vind ik het een heel mooi plaatje om een kunstwerkje van te maken. We gaan aan de slag!

Ik ga als eerst beginnen met het schetsen van de compositie. De compositie van de foto zelf vind ik al erg interessant dus ik ga daar weinig aan veranderen. Een berglandschap vind ik altijd prachtig om te zien en je kunt dan goed zien hoe groot de aarde eigenlijk is. Wanneer ik naar een berglandschap kijk neem ik altijd extra dat momentje van rust. Het is zo heerlijk om heel ver weg te kunnen kijken.

Nadat ik de compositie heb bepaald ging ik mezelf tekenen in losse lijnen met een watervaste fineliner. Deze stijl heb ik sinds kort ontdekt en ik vind het ontzettend goed passen bij deze foto. De lijnen zijn levendig en dat was ik die dag ook. Ook heb ik mezelf met waterverf wat lichte kleurtjes gegeven waardoor het lijkt dat er energie door mij heen stroomt. Dit is energie van de activiteiten van deze dag en de energie van de ervaringen die ik tot nu toe heb opgedaan tijdens mijn eerste reis alleen. Ik heb er bewust voor gekozen om groen en roze te gebruiken omdat ik deze kleuren ook ga gebruiken voor de bergen. Dit doe ik om te benadrukken dat ik energie van mijn omgeving krijg, ofwel de natuur, de mensen en de gebeurtenissen om mij heen.

De berglandschap heb ik met gouache gemaakt en van boven naar beneden gewerkt om die mooie berglagen te maken. De verste bergen zijn ook wat doffer van kleur vergeleken met de bergen dichtbij. Dit heb ik bewust gedaan om diepte te creëren, wat je trouwens ook terug kunt zien op de originele foto. Op de bergen heb ik ook een wandelpad getekend met een witte gel pen. Deze paden geven een extra betekenis aan de schildering. In het leven zijn er zo enorm veel wegen die je kunt bewandelen waarbij je onderweg dalingen en stijgingen hebt, maar vergeet vooral niet om  stil te staan en bewust te zijn bij wat je al bewandeld hebt. Op de moment dat je boven op die berg staat heb je de helderheid welke mogelijke paden je kunt gaan bewandelen. Je kunt niet direct zien hoe ze met elkaar verbonden zijn, maar het geeft je wel richting voor het nemen van verdere besluiten.

Hieronder een close-up van het eindresultaat:

Nadat ik deze reis van twee weken had afgesloten verlangde ik naar meer en die meer gaat eindelijk komen. In januari 2019 stap ik namelijk op het vliegtuig naar Bangkok om een nieuw avontuur aan te gaan. Het vervolg van mijn eerste reis zet zich voort en dit wil ik met jullie delen! Houdt de blog daarom in de gaten!

Wat vind jij van het eindresultaat?

Leave a Reply

Scroll to top